Blogi

DiacorPlus puoli vuotta tuotannossa – oppeja ja kokemuksia

26.9.2016

Diacor lanseeraisi maaliskuussa 2016 Suomen ensimmäisen mobiilin lääkäriaseman, DiacorPlussan. Olen ylpeä saavutuksesta ja haluan jakaa, miksi projekti onnistui ja miltä tilanne näyttää puoli vuotta lanseerauksesta.

Ensin kertausta projektista. Projekti oli menestys ja supertiimimme teki uniikin palvelun todella nopeasti ja tehokkaasti. Käytännössä koko sovellus syntyi yhdeksässä kahden viikon sprintissä. Projekti onnistui koska:

  1. Konsepti oli selkeä. Kaikki tiesivät ennen ensimmäistäkään koodiriviä miksi palvelua kehitetään, mitä se sisältää ja miltä se näyttää. Odotukset olivat täysin selvät kaikille osapuolille
  2. Projektitiimi toimi hyvin yhteen. Yhteistyötä tekivät liiketoiminta, lääketiede ja IT – asiakkaita unohtamatta. Koko ydintiimi oli käsivarren mitan päässä toisistaan.
  3. Toteutuskumppanin valinta. Olimme niin innoissamme konseptista, että emme malttaneet pitää sitä sisällä, vaan kerroimme siitä hyvin avoimesti. Niinpä avasimme konseptin monille toteutuskandidaateille ja saimme todella laadukkaat tarjoukset. Vaikka osa ideoista siten levisikin, jäätiin tässä avoimuudessa paljon plussalle. Kumppaniksi valikoitui HIQ ja olemme olleet tyytyväisiä yhteistyöhön.
  4. Liikkeelle lähdettiin asiakkaista. Tyypillisesti terveydenhuollon asiakaspalveluja on kehitetty siten, että avataan ammattilaisten järjestelmistä näkymiä potilaille. Nyt lähdettiin siitä, mitä asiakas haluaa. Asiat esitettiin asiakkaalle tutulla kielille, ei ammattilaisten koodeina tai latinana. Asioita myös tarkasteltiin mahdollisuuksien, eikä rajoitusten näkökulmasta. Muiden toimialojen kuin terveydenhuollon näkökulmasta tämä ei kuulosta kovin erikoiselta, mutta täällä tämä oli uutta. Voimakkaasti säädeltynä alana joka asiaan on löydettävissä rajoite. Mahdollisuuksiakin on, kunhan ne halutaan löytää!
  5. Integraatiot vanhaankin ovat mahdollisia. Ajatus vanhan legacyn ja uuden appin integraatiosta kuulosti lähes mahdottomalta, tai ainakin hyvin kalliilta. Siinäkin voi kuitenkin onnistua. Kiertoteitä etsittiin niin kauan, kunnes asiakkaan haluamat tiedot saatiin uuteen palveluun. Sinnikkyys tuntuu olevan integraatiossa moderneja rajapintojakin tärkeämpi ominaisuus.

DiacorPlus saatiin käyttöön maaliskuussa ja vastaanotto on ollut hyvin positiivista. Eniten saamme kiitosta helppoudesta, vaivattomuudesta ja asiakaslähtöisyydestä. Erityisesti asiakkaat, jotka saavat avun vaivaansa ilman asemalla käyntiä ovat olleet ilahtuneita. Suosittelen kokeilemaan! Kun esimerkiksi reseptin uusinnan voi hoitaa kotisohvalla muutamassa minuutissa, ymmärtää omakohtaisesti digitalisaation mahdollisuudet terveydenhuollossa.

Kriittisiä kommentteja on tullut eniten tunnistautumisesta. Teimme tietoisen valinnan, että palveluun tunnistaudutaan vain ensimmäisellä kerralla pankkitunnisteilla ja seuraavilla kerroilla pin-koodilla. Tällä saatiin aikaiseksi sekä helppo käytettävyys, että turvallisuus. Palvelun etusivu aukeaa käyttäjille suoraan ja PIN-koodia kysytään vasta siirryttäessä sensitiivisempiin tietoihin. Tämä piirre selvästi jakaa käyttäjiä. Mitä mieltä Te olette?

Kehitysideoita palveluun on todella paljon. Ideoita on syntynyt Diacorin sisällä ja niitä on kerätty asiakkailta. Uusia ominaisuuksia toteutetaan jatkuvasti ja syksyn aikana tulee palvelun käyttöä laajentavia mielenkiintoisia uutuuksia. Mielelläni kertoisin niistä enemmän…

Tämän vuoden lataustavoitteet saavutimme jo juhannusviikolla. Se kertoo onnistuneesta lanseerauksesta, asiakkaiden positiivisesta vastaanotosta ja toisaalta varovaisista odotuksista. Visiomme on kuitenkin koko ajan ollut kunnianhimoinen – DiacorPlus on Diacorin suurin lääkäriasema 2020. Olemme alkutaipaleella, mutta hyvässä vauhdissa, visiota kohti.

Onko Teillä kokemuksia DiacorPlussasta tai kehitysideoita palveluun?

 

Tuomas Teuri
ICT-johtaja

Diacor avasi uuden lääkäriaseman

30.3.2016

Suomen kattavin älypuhelimiin kehitetty lääkäriasema on aloittanut toimintansa. Diacorin kehittämän sovelluksen avulla matkapuhelimeen voi saada omat terveystiedot, varata tai peruuttaa ajan tai käydä lääkärin etävastaanotolla. Palvelun nimi on DiacorPlus.

– Digitalisaatio tulee kovaa vauhtia myös terveydenhoitoalalle. Uskomme, että mobiilääkäriasema on suurin toimipisteemme vuonna 2020. Uusi palvelu täydentää perinteistä toimintaamme, jonka kehittämistä jatkamme samaan aikaan, Diacorin yksityisasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Minna Elomaa kertoo.

– Etäasioinnin etu on kuitenkin siinä, että asiakas voi saada apua kysymyksiinsä kotona tai matkalla.

– Palvelu antaa mahdollisuuden olla yhteydessä asiantuntijoihin asiakkaalle parhaiten sopivana ajankohtana ja asiakkaan haluamassa paikassa. Sovelluksen voi ladata kaikkiin älypuhelimiin. Lataaminen on maksutonta, samoin muun muassa omien tietojen katselu, muistutukset ja asiantuntija-artikkelit. Maksullista sen sijaan on yhteydenpito lääkäreiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa.

– Otimme asiakkaat heti alusta mukaan sovelluksen suunnitteluun, jotta palvelusta saataisiin mahdollisimman helppokäyttöinen, Minna Elomaa sanoo.

Muistutuksia ja huolenpitoa

Asiakas pääsee tarkastelemaan kännykän kautta aikaisempia käyntejään, laboratoriotuloksia, rokotuksiaan ja reseptejään. Palvelun kautta voi asettaa muistutuksen muun muassa vanhenevien reseptien ja rokotteiden uusimiseksi.

Palvelun avulla on mahdollista saada helposti yhteys asiantuntijoihin. Etävastaanotolla asiantuntijat käyvät oireet asiakkaan kanssa läpi, antavat hoito-ohjeita ja neuvovat, jos tarvitsee käydä vastaanotolla. Tyypillisiä etäyhteyden kautta hoidettavia tilanteita ovat esimerkiksi tavanomaiset flunssat, allergiat, ruoansulatusongelmat ja matkailijan rokotuksiin liittyvät kysymykset sekä reseptien uusinta ja lääkeneuvonta. Mieltä askarruttavissa asioissa tukena ovat psykologit ja ravintoon liittyvissä asioissa kysymyksiin vastaavat kokeneet ravitsemusterapeutit.

Yhteyden voi ottaa online-chatillä, joka toimii sekä teksti- että videomuotoisena tai lähettää kiireettömän viestin asiantuntijalle. DiacorPlus-keskusteluun voi liittää kätevästi myös kuvan vaivan arvioinnin helpottamiseksi. Online-keskustelut on mahdollista käydä myös videoyhteydellä. Ensimmäiseen kirjautumiseen tarvitaan pankkitunnukset. Keskustelut asiantuntijoiden kanssa tapahtuvat suojatun yhteyden kautta.

DiacorPlus on suunnattu sekä yksityis- että työterveysasiakkaille. Palvelussa olevat maksulliset palvelut voi maksaa joko itse tai käyttää niitä työterveyssopimuksen mukaisesti, jos työnantaja on ne sallinut. DiacorPlus-palvelun asiantuntijat ovat kokeneita terveydenhuollon ammattilaisia, jotka pitävät myös perinteistä vastaanottoa Diacorissa ja asiantuntijoita lisätään asiakkaiden kysynnän ja käytön mukaisesti palveluun.

Lisätietoja:
Diacor terveyspalvelut Oy
Minna Elomaa, varatoimitusjohtaja, liiketoimintajohtaja yksityisasiakkuudet puh. 040 747 1786
Tuomas Teuri, ICT-johtaja puh. 040 754 9507

Terveisiä Diacorin digipajalta

26.2.2016

Digitalisaatiosta puhutaan paljon, eikä vähiten terveydenhuollossa. Diacorin tukijalat rakentuvat perinteisten lääkäriasemien ympärille, mutta olemme innolla vahvistamassa tavoitettavuuttamme myös digitaalisissa kanavissa.

Digitaalisten palvelujen kehittämisen yhtenä kulmakivenä pidämme sitä, ettei palvelu ole pelkkä digitaalinen tuote. Sen tehtävä on tuoda asiantuntijamme entistä lähemmäksi asiakkaitamme, ajasta ja paikasta riippumatta. Kun sinulla on mieltä askarruttava kysymys, pieni tai suuri asia, voit ottaa yhteyden esimerkiksi chatilla asiantuntijoihimme saadaksesi nopeasti ja vaivattomasti neuvoja ja ohjausta. Aina ei tarvitse lähteä lääkäriasemalle. Uudet palvelumuodot tekevät yhteydenpidosta asiakkaan ja asiantuntijan välillä helppoa ja luontevaa myös vastaanottokäyntien välissä.

Haluamme rakentaa digipalvelumme osaksi asiakkaidemme arkea. Terveyteen liittyy usein monimutkaista tietoa ja muistettavaa, eivätkä asiat ole aina selkeitä. Mitä laboratorioarvoni tarkoittavat? Mitä tutkimuksella selvitettiin terveydentilastani? Milloin minun pitikään muistaa uusia reseptini? Oikea-aikaisilla ohjeilla, vinkeillä ja muistutuksilla autamme asiakkaitamme ennakoimaan terveyteen liittyviä tilanteita.

Useilla meistä on käytössä erilaisia terveyteen liittyviä mittareita. Puhelin ja sen erilaiset sovellukset keräävät tietoa aktiivisuudestamme tai vaikkapa unestamme. Tehtävämme on muuttaa tieto ymmärrykseksi ja auttaa asiakkaitamme hyödyntämään sitä terveytensä ja hyvinvointinsa edistämiseksi. Kehittäessämme uusia digitaalisia palveluja kuuntelemme korvat höröllä asiakkaidemme tarpeita ja toiveita.

Uskomme, että ketterästi kehittäen yhdessä asiakkaidemme kanssa onnistumme rakentamaan palveluja, jotka vastaavat asiakkaidemme muuttuviin tarpeisiin. Matkalla syntyy ahaa-elämyksiä yhtä varmasti kuin kokeiluja, jotka vaipuvat unholaan. Palvelujen elinkelpoisuudesta päättävät asiakkaamme. Odotamme mielenkiinnolla palautettasi niistä.

Päivi Salo
liiketoiminnan kehityspäällikkö

Sairauksien hoito verkossa kiinnostaa suomalaisia

Lähes puolet (46 %) suomalaisista hakee tietoa internetistä ennen hakeutumistaan hoitoon vaivan tai sairauden vuoksi. Kolmannes arvostaisi sitä, että asiantuntija voisi arvioida hoidon tarpeen videon välityksellä ennen lääkärin ajanvarausta. 36 % käyttäisi mielellään älypuhelimeen ladattavaa sovellusta, jossa ajanvarauksen lisäksi olisi hoitoon osallistuneiden asiantuntijoiden tiedot, reseptit, lähetteet, hoitojen kustannukset ja rokotusaikataulut. Myös puhelimeen ladattavaa KELA-korttia toivotaan.

Nämä tiedot ilmenevät Diacorin teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi tuhat 18 – 75-vuotiasta suomalaista viime marraskuussa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten suomalaisten suhtautuminen omaan terveydenhoitoonsa on muuttumassa. Jopa  45 %:lla vastaajista oli terveyteen liittyviä huolia.

Vaikka tiedonhaku netistä on aktiivista, kuitenkin vain vajaa viidennes (19 %) luottaa sieltä löytyvään terveysinformaatioon. Silti lähes puolet (47 %) vastaajista pyrkii hoitamaan sairautensa ensisijaisesti ilman lääkäriä.

Naiset kiinnostuneimpia terveydestä

Naiset ovat miehiä aktiivisempia ja innokkaampia terveyden suhteen ja hoitavat sitä tarmokkaammin. He etsivät ahkerammin terveyteen liittyvää tietoa ja myös luottavat netistä löytyvään tietoon miehiä vahvemmin. Toisaalta naiset pitävät lääkärin kohtaamista kasvokkain tärkeämpänä kuin miehet. Vaikka miehet ovat vähemmän kiinnostuneita omasta terveydestään, he ovat naisia valmiimpia omaksumaan uusia terveyteen liittyviä digitaalisia palveluja.

Viidennes suomalaisista (21 %) haluaisi tulevaisuudessa hoitaa mahdollisimman paljon terveyteen liittyviä asioita kotoa käsin. Niin sanottujen edelläkävijöiden joukosta kuitenkin jopa 37 % suosii mahdollisuutta hoitaa terveysasioita kotonaan. Edelläkävijät omaksuvat uudet palvelut ja teknologian sovellukset omasta mielestään aikaisemmin kuin muut ihmiset keskimäärin. Vastaajista edelläkävijöitä oli hieman yli viidennes. He ovat useimmiten alle 40-vuotiaita ja miehiä.

Kaikista vastaajista 76 % haluaisi, että kaikki terveyteen liittyvät tiedot, reseptit, lähetteet ja tulokset löytyisivät yhdestä paikasta. 42 % olisi valmis luovuttamaan enemmän tietoa terveydestään palvelun tuottajalle, jos se parantaa hoitoa.

Herättelyä terveysasioissa kaivataan

Jopa 42 % vastaajista haluaisi itselle räätälöityjä suosituksia sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Lähes saman verran (40 %) on kiinnostunut palvelusta, jossa olisi henkilökohtainen terveysasiantuntija, jonka kanssa tavataan säännöllisesti eli jonkinlainen ‘terveyden personal trainer’.

Kolmannes (35 %) suomalaisista lukisi myös mielellään arvioita lääkäreistä. He haluaisivat, että lääkärikeskuksen nettisivuilla olisi selkeästi esillä, kuinka kukin lääkäri on menestynyt työssään.

Digitalisoituva Diacor

25.2.2016

Yksi asia on varma – digitalisaatio muuttaa terveyspalveluja – niin kuin se on jo tehnyt monella muulla alalla.

Asiointi pankin konttorissa tai matkatoimistossa tuntuu jo melkeinpä huonommalta asiakaspalvelulta kuin toimivien nettipalvelujen käyttö. Mutta mitä digitalisaatio muuttaa terveydenhuollossa?

Etäasioinnin lisääntyminen on yksi varmimmista muutoksista. Tulevaisuudessa perinteisen vastaanottokäynnin lisäksi tulee uusia ajasta ja paikasta riippumattomia tapoja asioida oman lääkärinsä kanssa. Tähän samaan etäasiointiin kuuluvat myös erilaiset potilasportaalit, joissa yksilöt voivat tarkastella omia terveystietojaan.

Omat mittaukset ja havainnot muuttavat myös asiointia. Useimmilla meistä on jo jonkinlainen terveyteen liittyvä mittari käytössään. Tyypillinen mittari on vaikkapa liikuntasovellus älypuhelimessa. Tekniikan kehittyessä mittaamisesta tulee monipuolisempaa ja helpompaa. Vielä toistaiseksi tätä tietoa ei hyödynnetä terveyspalveluissa juuri lainkaan – tulevaisuudessa yksilön omat mittaukset tulevat olemaan keskeisessä roolissa.

Potilailla on myös entistä enemmän käytössään sellaista tekniikkaa ja tietoa, joka aiemmin oli vain terveydenhuollon ammattilaisten saatavilla. Tätä sanotaan kuluttajistumiseksi. Monella potilaalla on jo valmiina Googlelta saatu vastaus vastaanotolle tullessaan. Toinen esimerkki on geenitestit, joita jo tuhannet suomalaiset ovat teettäneet esimerkiksi sukututkimusten osalta. Kun potilaalla on käytössään samat tiedot kuin terveydenhuollon ammattilaisilla, tämä muuttaa rooleja väistämättä.

Tässä vain muutama esimerkki digitalisaation vaikutuksista. Yhteistä muutoksille on, että ne tulevat kuluttajavetoisesti ja usein alan ulkopuolelta. Tulevaisuuden terveydenhuollon toimijan on kyettävä nopeasti mukautumaan muuttuvaan maailmaan, yhdessä asiakkaidensa kanssa.

Mekin olemme liikkeellä digitalisaatiossa. Diacorin eLääkäriasema on ollut käytössä jo vuodesta 2012. Tämän turvallisen nettipalvelun avulla Diacorin asiakkaat ovat voineet esimerkiksi nähdä omat potilastietonsa, täydentää tietoja omilla merkinnöillään, tehdä eTerveystarkastuksen sekä lähettää Diacorin asiantuntijoille viestejä. Tämä edelläkävijäpalvelu toimii hyvänä lähtökohtana, kun suunnittelemme asiakkaille kehittyneempiä digipalveluja.

Tuomas Teuri
ICT-johtaja